Napoje sojowe można już znaleźć w niemal każdym sklepie spożywczym, bez względu na to czy jest on stacjonarny, czy internetowy. Nie ma się temu co dziwić, bo sięga po nie coraz więcej osób. Nie każdy wie jednak, jakie właściwości posiada mleko sojowe. Dobrze byłoby się tego dowiedzieć, zwłaszcza jeśli zastanawiamy się nad wprowadzeniem tego produktu do swojego menu.
Jakie właściwości posiada mleko sojowe?
Mleko sojowe zawiera najwięcej białka ze wszystkich mlek roślinnych. Nie można odmówić mu także sporej zawartości fitoestrogenów. Posiadają one działanie zbliżone do żeńskich hormonów płciowych, dlatego mogą okazać się wsparciem dla kobiet wchodzących w menopauzę. Napój sojowy wykazuje także korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Przypisuje mu się również zdolność do obniżania zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Mleko sojowe naturalnie nie zawiera laktozy ani glutenu. Będzie zatem idealne dla osób, które cierpią na ich nietolerancję.
Kto powinien sięgnąć po mleko sojowe i do czego należy je wykorzystać?
Po mleko sojowe powinny na pewno sięgnąć osoby, które prowadzą dietę w stu procentach roślinną. Jak się jednak okazuje, napój ten jest przeznaczony nie tylko dla wegan. Przypadnie on do gustu także osobom, które unikają nabiału pochodzenia zwierzęcego. Neutralny smak mleka sojowego powinien odpowiadać zdecydowanej większości miłośników krowiego mleka. Jeżeli chodzi o zastosowanie napoju sojowego w kuchni, jest ono całkiem szerokie. Przede wszystkim, mleko roślinne można popijać solo, na przykład do śniadania czy kolacji. Równie dobrze można jednak zdecydować się na zjedzenie go z płatkami zbożowymi. Dla osób bezglutenowych świetnym wyborem będą na przykład te kukurydziane. Napoju sojowego można użyć również jako bazy koktajli owocowych. Dosyć dobrze komponuje się ono z bananem oraz mango. W sklepach znaleźć można różne wersje mleka sojowego. Największym zainteresowaniem cieszy się jednak to klasyczne, pozbawione dodatku cukru oraz aromatów. Niektórym smakoszom odpowiadać może jednak waniliowe bądź czekoladowe mleko roślinne.